Ще причинят ли енергийните напитки еректилна дисфункция?

Енергийните напитки: вълшебното средство за учене на студентите, „Аве Мария“ на шофьорите на камиони и единственият източник на хранителни вещества за играчите през нощта. Енергийните напитки са навик за някои, източник на нервни страхове за други и полезен „инструмент“ за мнозина. Но какво ще кажете за пениса си? Ще причинят ли енергийните напитки еректилна дисфункция?

 

Освен ужасяващите истории за момчета, които изпиват 30 кутии енергийни напитки и си причиняват инфаркт, може би няма да ви изненада фактът, че няма значително количество обективни изследвания, които да разглеждат краткосрочните и дългосрочните ефекти от редовната консумация на енергийни напитки.

 

Още по-малко изненадващо е, че няма много изследвания на здравето на пениса през призмата на човек, който консумира Red Bull®, Monster Energy® или някоя от другите десетки напитки в тази категория.

 

Разполагаме с много косвени доказателства за благоприятните ефекти и неблагоприятните последици за здравето, за които ще ви бъде интересно да научите. Нека да преминем към тях.

 

 

Странични ефекти на енергийните напитки

Както споменахме, енергийните напитки са сравнително слабо проучена категория стимуланти и това е особено важно, когато се обсъждат техните странични ефекти и отрицателни последици за здравето.

 

Голяма част от познанията ни се основават на сравнително малко проучвания. Голяма част от това, което средностатистическият човек си мисли, че знае, идва от непотвърдени новини.

 

Доказателствата показват, че енергийните напитки могат да бъдат свързани с или да допринесат за много проблеми, а именно:

 

Повишена консумация на алкохол и злоупотреба с вещества

 

проблеми с психичното здраве като стрес, тревожност, депресивни симптоми и мисли за самоубийство

 

Повишена сърдечна честота и сърцебиене

 

Повишено кръвно налягане

 

Повишен риск от затлъстяване

 

Зъбен кариес

 

Бъбречно заболяване

 

Умора

 

Безсъние и неудовлетвореност от съня

 

Риск от диабет тип 2

 

Главоболие

 

Стомашно-чревно разстройство

 

Според един преглед от 2017 г. повечето от съществуващите изследвания са посветени само на две съставки: кофеин и захар.

 

А това е лошо, защото в енергийните напитки има много други неща, за някои от които не знаем какви са рисковете от ежедневната им консумация.

 

Причиняват ли енергийните напитки еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция има много общо с кръвоснабдяването и притока на кръв – по-конкретно с притока на кръв към съдовете на пениса.

 

ЕД всъщност е важно канарче в мината за някои основни медицински проблеми (като сърдечни заболявания), въпреки че може да бъде и резултат от увреждане на нервите, хормонални колебания, проблеми с мускулната тъкан или други неизправности долу.

 

И така, дали енергийната напитка ще накара пениса ви да изглежда по-малко енергичен? Това е по-трудно да се каже, особено без да се разгледат конкретните съставки на въпросната напитка.

 

Някои съставки – и по-специално захарта – могат да имат сериозни и вредни последици в прекомерни количества. В края на краищата, едно от „другите“ свързани състояния при еректилна дисфункция е диабетът.

 

Всъщност някои от съставките на енергийните напитки могат да причинят обратното.

 

Проучване от 2011 г. установява, че ежедневното приемане на ниацин (известен също като витамин В3, популярна съставка в много енергийни напитки) може да подобри еректилната функция при мъже с висок холестерол, които също са имали умерена до тежка еректилна дисфункция, за период от 12 седмици.

 

Затова го наричаме един от четирите най-добри витамина за еректилно здраве.

 

Тауринът, който се съдържа и в някои енергийни напитки, подобрява еректилната функция при плъхове с диабетна еректилна дисфункция, въпреки че след това проучване от 2016 г. не сме виждали тестове с хора.

 

Най-интересното е, че проучване на консумацията на кофеин от 2015 г. всъщност установява, че две до три чаши кафе на ден (кафе с кофеин с приблизително 170-375 mg/ден кофеин) действително намаляват вероятността от разпространена еректилна дисфункция.

 

За да се получат тези данни, в проучването са анализирани повече от 3000 мъже. Намалените шансове се наблюдават при хората с хипертония и затлъстяване, въпреки че мъжете с диабет не показват подобни резултати.

 

И така, могат ли енергийните напитки да причинят еректилна дисфункция? Зависи. Някои съставки могат да бъдат отнесени към групата на рисковите, а други – към групата на превантивните.

 

Малко вероятно е обаче една енергийна напитка да предизвика хаос във вашата еректилна функция.

 

Също така е малко вероятно да бъде източник на дневния ви прием на полезни за пениса съставки.

 

Вместо да се притеснявате за енергийните напитки, съсредоточете се върху по-голямата картина.

 

Енергийните напитки и пенисът ви: Голямата картина

Това, което слагате в тялото си, е от значение, а неправилните неща могат да имат отрицателни последици.

 

Някои неща могат да ви дадат криле, а други – с течение на времето да ви докарат диабет. От това колко ги консумирате, колко често ги консумирате и как се вписват в общата картина на вашия здравен избор, зависи резултатът.

 

Що се отнася до пениса ви, има някои неща, които можете да направите, за да подобрите здравето му. Бъдете здрави, спортувайте, следете за здравето на сърцето си, поддържайте ниско кръвно налягане и поддържайте теглото си ниско. Най-вече избягвайте сърдечните заболявания.

 

Ако смятате, че имате ЕД, или виждате признаци, че тя може да започне да се проявява, най-доброто, което можете да направите, е да се обърнете към вашия доставчик на здравни услуги.

 

Те могат да предложат същите промени в начина на живот, които споменахме, или да предложат лекарства като силденафил или тадалафил (които познавате като Kamagra и Cialis®). Съществуват и други възможности за лечение на ЕД.

 

Те със сигурност няма да препоръчат енергийни напитки, но това не означава, че не можете да им се наслаждавате в умерени количества. Дали те трябва да са част от сексуалния ви живот, е друг въпрос.

 

Вашият коментар