Артишок

Всяка капсула съдържа стандартизиран екстракт от листа на артишок – 250мг, от които 5 % кафеена киселина.

 

 

Dr. Nature препоръчва за подпомагане при:

 

 

 • проблеми с черния дроб и нарушена чернодробна функция;
 • чернодробна интоксикация от различен произход, включително повишен прием на алкохол;
 • проблеми с жлъчката, жлъчен застой и камъни в жлъчката;
 • стомашни проблеми като: гастрит, запек, подуване, повишено образуване на газове, болкивъзпаления, киселини, раздразнена лигавица на червата и стомаха.

 

 

Артишокът подпомага още липидния метаболизъм, има доказани ползи при проблеми с кръвната захар, хипертония, проблеми със сърцето, анемия, подагра и токсикоза по време на бременност. Заздравява костната система и съдейства за цялостното изчистване на тялото от натрупани токсини, което има пряка връзка с метаболизма или отслабването.

 

 

Начин на употреба: 1 капсула дневно

 

 

Действие:

 

 

Dr. Nature Артишок e перфектно решение при проблеми с черния дроб, жлъчката и храносмилането. Хранителната добавка има мощно действие, базирано на клинично потвърдени ползи на артишока, като цялостно подкрепя имунитета и съдейства за детоксикацията на тялото.

 

 

 • Черен дроб

 

 

Съдържащите се в екстракта активни вещества като цинарин и силимарин помагат за протекцията и регенерацията на чернодробната тъкан. Те спомагат за изчистването на органа, пазят го от възпаления, намаляват вредните въздействия на токсини като алкохол, вредни храни и замърсена среда.

 

 

 • Жлъчка

 

 

Хлорогеновата киселина, на която артишокът е богат, пряко влияе на жлъчния поток, като работи активно в случай на застой. Противодейства на процеса на образуване на жлъчни камъни. Кафеената киселина намалява нивата на възпаление, а цинаринът стимулира производството на жлъчен сок, активатор на храносмилането.

 

 

 • Храносмилане

 

 

Инулинът – разтворими ферментиращи растителни фибри, е пряко отговорен за огромните ползи на артишока по отношение на храносмилането. Този полизахарид е естествен пребиотик, а едно от най-важните му свойства е, че преминава без да се разгражда през тънкото черво и стомаха. Образува гел, който достига до дебелото черво. Представлява идеална храна за добрите бактерии. Намалява свойството на организма да образува определен вид мазнини. Той подобрява чревната подвижност, ускорява храносмилането, а тази част от инулина, която не може да се разложи, прихваща напълно ненужни и токсични продукти за тялото. Неутрализира храносмилателни симптоми като запек, киселини, повишено газообразуване. Забавя усвояването на хранителните вещества и удължава усещането за ситост. При попадане в организма повишава неколкократно обема си (набъбва), като по този начин запълва стомаха и намалява апетита. В същото време регулира нивата на триглицеридите и „лошия“ холестерол.

 

 

Допълнително действие

 

 

Артишокът се препоръчва при диабет, тъй като има нисък гликемичен индекс, а инулинът действа като своеобразен органичен заместител на инсулина. Инулинът не се разпада на монозахариди при храносмилане и затова консумацията му не води до увеличаване нивата на кръвна захар. Установено е, че инулин забавя обработването на храната, особено на лесно усвояващите се въглехидрати. Това предотвратява постъпването в кръвта на значително количество захар и последващото след това постъпване на активно отделян инсулин. Инулинът повишава антиоксидантната активност в организма и така дава възможност да се избегне развитието на диабетни усложнения. Също така е доказано, че приемът на пребиотика намалява нивото на захарта на гладно до 8.5%, а нивото на Аа1с (показател за продължителен контрол на нивото на глюкозата в кръвта) – до 10.5%.

 

 

Артишокът е отлична хранителна добавка и при високо кръвно налагане, като води до понижаването му, благодарение на високото си съдържание на калий. Калият намалява излишното количество натрий в организма, предпазвайки сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите кверцетин и рутин подкрепят това действие, като неутрализират действието на свободните радикали, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и забавят стареенето.

 

 

Антоцианидите имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие върху тъканите на бъбреците и пикочната система, а галовата киселина пък доказано инхибира клетъчната полиферация в раковите клетки на простатата.

 

 

Артишокът е богат на витамин К и калций, важни за костите, а фолиевата киселина се препоръчва по време на бременност, като намалява риска от малформации на плода.

 

 

Артишокът е диетична храна, а благодарение на ефектите му върху черния дроб и храносмилането подпомага процеса на отслабване

 

 

Знаете ли, че…

 

 • Артишокът заема 7-мо място в ТОП 10 на храните, които естествено защитават клетките на тялото!
 • Той е считан за естествен афродизиак, който увеличава сексуалната сила и мощ. По времето на Катерина Медичи много придворни дами използват това му качество, за да са по-привлекателни. Заради фриволното им поведение скоро артишокът е забранен.
 • Испания, Италия, Гърция и Франция са основните производители на зеленчука.
 • Съществуват около 10 вида артишок, като само 3 от тях са ядливи. Използваемата част на растението са сърцевината и месестата основа на листата, които се бланшират преди употреба.

Вашият коментар